IOBE: Η φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα διαθέτει δωρεάν 1 στα 2 φάρμακα

 Η συνολική εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 4 δισεκ.  ευρώ το 2021, εξ αυτών μόνο το 50% προέρχεται από δημόσια χρηματοδότηση, σύμφωνα με τη μελέτη των ΙΟΒΕ και ΣΦΕΕ «Η συμβολή του κλάδου φαρμάκου στην ελληνική οικονομία ».Το βάρος πέφτει  στην φαρμακοβιομηχανία  μέσω clawback και rebates, σύμφωνα με τους φορείς.

The post IOBE: Η φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα διαθέτει δωρεάν 1 στα 2 φάρμακα appeared first on Virus.com.gr.

Η συνολική εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 4 δισεκ.  ευρώ το 2021, εξ αυτών μόνο το 50% προέρχεται από δημόσια χρηματοδότηση, σύμφωνα με τη μελέτη των ΙΟΒΕ και ΣΦΕΕ «Η συμβολή του κλάδου φαρμάκου στην ελληνική οικονομία ».Το βάρος πέφτει  στην φαρμακοβιομηχανία  μέσω clawback και rebates, σύμφωνα με τους φορείς.

Όπως ανακοίνωσαν στην παρουσίαση της έκδοσης «Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2021» και της μελέτης η φαρμακευτική βιομηχανία συνεχίζει να καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών σε φάρμακα, μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών, διαθέτοντας τελικά δωρεάν 1 στα 2 φάρμακα (50%).

Στην ετήσια έκθεση «Η Φαρμακευτική Αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2021» διαφαίνονται οι συνέπειες της πανδημίας στο οικοσύστημα στην υγεία. Καθοριστικός παράγοντας για τις πολιτικές χρηματοδότησης των δαπανών υγείας και φαρμάκου, εξακολουθούν να αποτελούν δημοογραφικοί παράγοντες: Το υψηλό προσδόκιμο επιβίωσης (81,2 έτη, υψηλότερα από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ27), το αρνητικό πρόσημο φυσικής μεταβολής (γεννήσεις–θάνατοι, μείωση κατά 46 χιλιάδες άτομα) που θα οδηγήσει σε σταδιακή μείωση του συνολικού πληθυσμού και η αύξηση του γηραιότερου πληθυσμού (άνω των 65 ετών) από 22,9% του συνολικού πληθυσμού το 2022 στο 33,5% το 2060, προμηνύουν εντονότερες πιέσεις στα υγειονομικά συστήματα.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας στην Ελλάδα υποχώρησε κατά -32,9% την περίοδο 2010-2019 (+2,1% στις Νότιες χώρες, +16,2% στην ΕΕ) και +4,4% το 2020, και διαμορφώθηκε στα €15,7 δισεκ. το 2020 (9,5% του ΑΕΠ). Η δημόσια χρηματοδότηση για
δαπάνες υγείας μειώθηκε κατά -41,3% (-3,7% στις Νότιες χώρες, +17,9% στην ΕΕ) την ίδια
περίοδο, και +4,9% το 2020 και διαμορφώθηκε στα €9,7 δισεκ. το 2020 (5,9% του ΑΕΠ).

Η δε μείωσητης δημόσιας χρηματοδότησης μετέφερε το βάρος των δαπανών για την υγεία στον ιδιωτικό τομέα. Συνολικά οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας ανήλθαν στο 38,2% το 2020 (25,0% στιςχώρες του Νότου, 18,7% στην ΕΕ).

Από τα νέα στοιχεία του ΙΟΒΕ  προκύπτει ότι ο κλάδος του φαρμάκου στην ελληνική οικονομία συμβάλει στο ΑΕΠ κατά 5,5 δισεκ. ευρώ (3,3% του ΑΕΠ). Τα στοιχεία αυτά «μεταφράζονται» σε 123 χιλ. θέσεις εργασίας , το 3,3% της συνολικής απασχόλησης. Δηλαδή, κάθε θέση εργασίας στον κλάδο του φαρμάκου υποστηρίζει άλλες τρεις ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης συνολικά στην οικονομία. Ως προς τα φορολογικά έσοδα από τη δραστηριότητα του κλάδου φαρμάκου εκτιμάται περίπου στα 1,5 δισεκ.ευρώ .

Τρωτά σημεία επεσήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σχολιάζοντας ότι  «η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη όλα τα τελευταία χρόνια οριοθετείται από μη ρεαλιστικούς κλειστούς προϋπολογισμούς, ενώ δεν ασχολείται καθόλου το κράτος με την ποιότητα (το μίγμα φαρμάκων) και την ποσότητα των φαρμάκων που καταναλώνονται. Τα φοροεισπρακτικά μέτρα που έχουν εισαχθεί, και δυστυχώς συνεχίζουν να εισάγονται, δυσχεραίνουν το υγιές επιχειρείν, και απειλούν ευθέως τη Δημόσια Υγεία» Ο κ. Παπαδημητρίου ζήτησε  να εξετασθεί εκ νέου η χρηματοδότηση του συστήματος, κατά τα άλλα διεθνή πρότυπα που προέκυψαν με την πανδημία.

Προτάσεις του ΣΦΕΕ:

  1. ΜεταρρυθμίσειςΨηφιοποίηση: Υιοθέτηση των εργαλείων που χρειαζόμαστε για τον μετασχηματισμό του συστήματος – δηλαδή χρήση των ψηφιακών εργαλείων που θα βοηθήσουν στον έλεγχο της συνταγογράφησης, μέσω της ορθής εφαρμογής των πρωτοκόλλων, τον ψηφιακό φάκελο ασθενή, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα Νοσοκομεία, την ανάπτυξη διαγωνισμών.
  2. Αύξηση των διατιθέμενων πόρων. Η υγεία τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να συγκεντρώσει σημαντικά αυξημένους πόρους για να μπορεί να παρέχει στους πολίτες τα αναμενόμενα από ένα ευνομούμενο κοινωνικό κράτος. Ειδικά η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί σε ορθολογικό πλαίσιο, δεδομένου πως παραμένει καθηλωμένη στα ίδια περίπου επίπεδα για πάνω από 8 χρόνια. Ειδική μέριμνα πρέπει να γίνει για τους ανασφάλιστους, οι οποίοι θα πρέπει να καλύπτονται από κονδύλια της Πρόνοιας. Παράλληλα, πρέπει να προβλεφθούν κονδύλια και για τα νέα καινοτόμα προϊόντα που έρχονται στο άμεσο μέλλον και πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση στην καινοτομία αυτή για τους Έλληνες ασθενείς.

Ο ΣΦΕΕ εκτιμά ότι οι ενέργειες αυτές  θα επιφέρουν πραγματική μείωση του clawback και θα διασφαλίσουν ένα βιώσιμο δημόσιο σύστημα υγείας με αναβαθμισμένη παροχή φροντίδας στους πολίτες, αλλά και στην αύξηση της δυνατότητας των επιχειρήσεων για περισσότερες επενδύσεις.

 

The post IOBE: Η φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα διαθέτει δωρεάν 1 στα 2 φάρμακα appeared first on Virus.com.gr.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Πρόσφατα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ