Ινστιτούτο Prolepsis: «Συμμαχία» για την καταπολέμηση της μοναξιάς στην Τρίτη Ηλικία

Οι άνθρωποι ηλικίας από 65 ετών και άνω είναι αυτοί που από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα επηρεάστηκαν περισσότερο. Βιώνοντας πολλά αρνητικά συναισθήματα, όπως φόβος, άγχος θανάτου, στρες, ανησυχία για την υγεία αγαπημένων προσώπων. Παράλληλα, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ενέτειναν το πρόβλημα της μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσης. Με στόχο να προσφέρει διέξοδο στο πρόβλημα […]

Το άρθρο Ινστιτούτο Prolepsis: «Συμμαχία» για την καταπολέμηση της μοναξιάς στην Τρίτη Ηλικία εμφανίστηκε πρώτα στο HEALTHVIEW.

Οι άνθρωποι ηλικίας από 65 ετών και άνω είναι αυτοί που από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα επηρεάστηκαν περισσότερο. Βιώνοντας πολλά αρνητικά συναισθήματα, όπως φόβος, άγχος θανάτου, στρες, ανησυχία για την υγεία αγαπημένων προσώπων. Παράλληλα, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ενέτειναν το πρόβλημα της μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσης.

Με στόχο να προσφέρει διέξοδο στο πρόβλημα της μοναξιάς των ηλικιωμένων, το Ινστιτούτο Prolepsis ξεκίνησε το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία. Περιλαμβάνει τη δημιουργία ομάδων εθελοντών σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας – γειτονιάς. Οι εθελοντές παρέχουν υποστήριξη στους ηλικιωμένους που το έχουν ανάγκη, μέσω συχνής τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Στην τηλεφωνική γραμμή 2106101300 μπορούν να καλούν άτομα άνω των 65 ετών που νιώθουν μόνα ή οι συγγενείς ηλικιωμένων και να συνομιλήσουν με κατάλληλα εκπαιδευμένους εθελοντές. Η γραμμή παρέχει ανθρώπινη επαφή, ενημέρωση για το πρόγραμμα και διασύνδεση με εθελοντές ή κοινωνικές υπηρεσίες όταν κριθεί απαραίτητο. Λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή 11π.μ – 8μ.μ, ανώνυμα, με αστική χρέωση.

Στόχοι του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση και καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων Τρίτης Ηλικίας, τον οποίο βιώνουν ακόμα πιο έντονα λόγω της πανδημίας. Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της ανεξαρτησίας τους, η ανάδειξη των προβλημάτων τους. Καθώς και η ευαισθητοποίηση τόσο του κοινού όσο και των εμπλεκόμενων φορέων.

Η NN Hellas υποστηρίζει το πρόγραμμα εμπράκτως. Ειδικότερα, καλύπτει οικονομικά για ένα έτος τη λειτουργία της Τηλεφωνικής Γραμμής για τη Μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία -2106101300.  Ήδη εργαζόμενοι της NN Hellas έχουν διασυνδεθεί με ωφελούμενους του προγράμματος Φιλία σε κάθε Ηλικία στο πλαίσιο δράσης εταιρικού εθελοντισμού.

Επιπλέον και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, οι εθελοντές θα μπορούν να πραγματοποιούν επισκέψεις κατ’ οίκον και να οργανώνουν συλλογικές δράσεις, όπως περιπάτους και επισκέψεις σε πολιτιστικές δράσεις. Έτσι, οι ωφελούμενοι του προγράμματος νιώθουν πως είναι μέλος μιας ομάδας και ενεργοποιούνται τόσο πνευματικά όσο και συναισθηματικά.

Το άρθρο Ινστιτούτο Prolepsis: «Συμμαχία» για την καταπολέμηση της μοναξιάς στην Τρίτη Ηλικία εμφανίστηκε πρώτα στο HEALTHVIEW.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Πρόσφατα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ