Μέρος του να είσαι σπουδαίος νοσηλευτής/τρία είναι η ικανότητα να δείξεις επαγγελματισμό. Ανεξάρτητα από το επίπεδο νοσηλευτικής  , επιτυχημένοι νοσηλευτές  είναι αυτοί που επιδεικνύουν , εν συναίσθηση και αφοσίωση – που αφιερώνουν την καριέρα τους στην προσωπική  και την επαγγελματική ανάπτυξη.
Τι είναι ο επαγγελματισμός στη νοσηλευτική;
Ο επαγγελματισμός στη νοσηλευτική σημαίνει παροχή υψηλής ποιότητας φροντίδας στους ασθενείς, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τις αξίες της υπευθυνότητας, του σεβασμού και της ακεραιότητας.

1. Όπως ορίζεται από την Αμερικανική Ένωση Νοσηλευτών , «Η νοσηλευτική είναι η προστασία, η προαγωγή και η βελτιστοποίηση της υγείας και των ικανοτήτων του ατόμου. Η πρόληψη ασθενειών, τραυματισμών. Η ανακούφιση του πόνου μέσω της διάγνωσης και της θεραπείας.  Η  φροντίδα ατόμων, οικογενειών , κοινοτήτων και πληθυσμών. ” Ουσιαστικά, ο επαγγελματισμός στον νοσηλευτικό τομέα έχει να δείξει μια ακλόνητη δέσμευση για το επάγγελμα και την προθυμία να παρέχει συνεχώς την υψηλότερης ποιότητας φροντίδα στους ασθενείς.
Όταν οι νοσηλευτές επιδεικνύουν επαγγελματισμό, οι ασθενείς λαμβάνουν καλύτερη φροντίδα, η ομαδική επικοινωνία βελτιώνεται,  μεταξύ όλων των μελών  της ομάδας υγειονομικής περίθαλψης και  το συνολικό κλινικό περιβάλλον γίνεται  πιο θετικό.

2 Τρόποι επίδειξης επαγγελματισμού στη νοσηλευτική

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να δείξετε την παροχή ποιοτικής, ασφαλούς και τεκμηριωμένης φροντίδας:3
1. Βάλτε πρώτα τους ασθενείς
Είναι σημαντικό όχι μόνο να διατηρήσετε τα δικαιώματα των ασθενών – αλλά και να τους αντιμετωπίσετε με καλοσύνη, σεβασμό και συμπόνια. Φυσικά θα πρέπει να βλέπετε κάθε ασθενή ως άτομο και να ακούμε τις ιδιαίτερες ανησυχίες και προτιμήσεις του. Φροντίστε να ενεργείτε προς το συμφέρον των ασθενών σας ανά πάσα στιγμή και να είστε έτοιμοι να χρησιμεύσετε ως υποστηρικτής για αυτούς όταν οι ανάγκες υγείας τους αποκλίνουν από τις προσδοκίες της οικογένειάς τους.
2. Επικοινωνία
Οι επαγγελματίες νοσηλευτές πρέπει να επικοινωνούν με σαφήνεια και αποτελεσματικότητα ανά πάσα στιγμή. Όταν μιλάτε με ασθενείς και τους συγγενείς τους  , χρησιμοποιήστε όρους που μπορούν εύκολα να κατανοήσουν ( όχι ιατρικούς όρους).
3. Συνεργαστείτε και καθοδηγείτε άλλους
Η εργασία ως νοσηλευτής/τρία σημαίνει ότι πρέπει να ενεργείτε ως μέρος μιας ομάδας, οπότε είναι σημαντικό να έχετε μια συνεργατική στάση και να εκτιμάτε τις συνεισφορές των άλλων. Θα πρέπει να είστε ανοιχτοί στη λήψη συμβουλών και εποικοδομητικής κριτικής και θα πρέπει επίσης  να προσφέρετε στους συναδέλφους σας επαίνους και εποικοδομητικά σχόλια για τη δουλειά τους. Η ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών με τους συναδέλφους σας δημιουργεί μια πιο μορφωμένη και αποτελεσματική ομάδα.
4. Διατηρήστε μια θετική στάση
Για να πετύχετε ως νοσηλευτής/τρία, είναι σημαντικό να διατηρήσετε μια θετική στάση. Οι ασθενείς σας περιμένουν όχι μόνο μια άριστη φροντίδα, αλλά και μια συναισθηματική υποστήριξη. Θα αντιμετωπίσετε πολλές προκλήσεις στη δουλειά και δεν θα κάνετε τα πάντα τέλεια – κανείς δεν μπορεί.
5. Υιοθετήστε ένα επίπεδο φροντίδας βασισμένο στην έρευνα
Φυσικά, πρέπει πάντα να παρέχετε φροντίδα βάσει αποδείξεων διατηρώντας ενημερωμένες τις γνώσεις και τις δεξιότητές σας. Μπορείτε να βοηθήσετε στην αποτροπή ιατρικών σφαλμάτων χρησιμοποιώντας μια ευρεία βάση γνώσεων και διασφαλίζοντας ότι οποιαδήποτε φροντίδα που παρέχετε να βασίζεται  σε πρωτόκολλα. Μπορείτε επίσης να επεκτείνετε τον  επαγγελματισμός σας κάνοντας  ειδικότητά , συμμετέχοντας σε έναν νοσηλευτικό σύλλογο ή επενδύοντας στην προχωρημένη εκπαίδευση .
6. Να είστε υπεύθυνοι και ειλικρινείς
Είναι σημαντικό για τους επαγγελματίες του νοσηλευτικού τομέα να διατηρήσουν την ακεραιότητά τους αναλαμβάνοντας προσωπική ευθύνη για τυχόν λάθη. Όχι μόνο θα πρέπει να παραμένετε ενεργά στη διαδικασία φροντίδας – πρέπει επίσης να αναγνωρίσετε τους δικούς σας περιορισμούς και να ζητήσετε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε. Όταν κάνετε ένα λάθος, προσφέρετε λύσεις για τη διόρθωσή τους.
Πώς να αναπτύξετε τον επαγγελματισμό στη νοσηλευτική
Το να γίνετε υποδειγματικός νοσηλευτής/τρία περιλαμβάνει τόσο προσωπική όσο και επαγγελματική ανάπτυξη. Για να επιδείξετε επαγγελματισμό στη νοσηλευτική, εστιάστε σε αυτές τις δεξιότητες:
•       Επίλυση συγκρούσεων . Μπορείτε να βοηθήσετε δύο μέρη, όπως έναν ασθενή και έναν γιατρό, να βρουν μια λογική και ειρηνική λύση σε μια διαφωνία.
•       Κριτική σκέψη . Λαμβάνετε αποφάσεις με βάση στοιχεία και αντικειμενική ανάλυση. Για παράδειγμα, προσφέρετε συμβουλές για τον τρόπο ζωής σε ασθενείς – όπως αλλαγή της διατροφής τους και άσκηση πιο συχνά – βάσει επιστημονικών στοιχείων και όχι προσωπικής γνώμης.
•       Προσαρμοστικότητα . Να είστε σε θέση να αλλάξετε την προσέγγισή σας όταν το απαιτεί η κατάσταση. Για παράδειγμα, όταν ένας ασθενής έχει μολυσματική ασθένεια, εφαρμόζετε διαφορετικά πρωτόκολλα ασφάλειας.
•       Ηγεσία . Μπορείτε να παρακινήσετε τον εαυτό σας ή μια ομάδα να εργαστεί για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου. Για παράδειγμα, παραμένετε ενημερωμένοι σχετικά με μια κατάσταση υγείας του ασθενούς και κοινοποιείτε αυτές τις πληροφορίες στο μέλη της ομάδας.
•       Ικανότητα ανάπτυξης . Το να αφιερώσετε χρόνο για να εργαστείτε για την προσωπική ανάπτυξη σας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τους στόχους, τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες σας. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να εξασκήσετε την αυτό ανακάλυψη .
πηγές:
Regis College, «Τι είναι ο επαγγελματισμός στη νοσηλευτική;» https://online.regiscollege.edu/blog/what-is-professionalism-in-nursing/
Εγγεγραμμένος Σύλλογος Νοσηλευτών του Οντάριο, “Οδηγίες βέλτιστων πρακτικών για υγιή εργασιακά περιβάλλοντα”, Μάρτιος 2007: https://rnao.ca/sites/rnao-ca/files/Professionalism_in_Nursing.pdf
1.      American Nurses Association, “Recognition of a Nursing Speciality”, Αύγουστος 2017: https://www.nursingworld.org/~4989de/globalassets/practiceandpolicy/scope-of-practice/3sc-booklet-final-2017-08-17 .pdf [ ↩ ]
2.      Nursco, “Επαγγελματισμός στη Νοσηλευτική – 5 συμβουλές για νοσηλευτές”, 13 Ιουλίου 2018: https://www.nursco.com/professionalism-nursing-5-tips-nurses/ [ ↩ ]
3.      Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής, «Ο Κώδικας», 29 Ιανουαρίου 2015: https://www.nmc.org.uk/globalassets/sitedocuments/nmc-publications/nmc-code.pdf [ ↩ ]

Ιωάννης Φυτοκλής

The post Η σημασία του επαγγελματισμού στη νοσηλευτική appeared first on DocMed - Ιατρικά Νέα.