Ένα απρόοπτο πλήγμα δέχτηκε η προσπάθεια της κυβέρνησης να ισορροπήσει τα μέτρα του τρίτου μνημονίου με κοινωνικά ισοδύναμα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να αποσυρθεί το περιβόητο “παράλληλο πρόγραμμα”, το οποίο περιελάμβανε – μεταξύ άλλων – και τη δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων και άπορων πολιτών.
Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων εκφράστηκαν έντονα λίγο πριν το Euroworking Group της Πέμπτης. Οι δανειστές επεσήμαναν ότι το νομοσχέδιο των 100 σελίδων στάλθηκε σε αυτούς την τελευταία στιγμή, χωρίς να είναι μεταφρασμένο, ενώ περιείχε και προτάσεις που δεν ήταν κοστολογημένες. Τόνισαν, επίσης, ότι τα μέτρα έχουν δημοσιονομικό κόστος, άρα πρέπει να έχουν την προηγούμενη έγκριση της τρόικας.
Υπό τον φόβο να χαθεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε την Πέμπτη να πάρει πίσω το νομοσχέδιο. Ακολούθησε σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Υγείας Ανδρέα Ξανθού. Αιφνιδιασμός υπήρξε και στη Βουλή, όπου “πάγωσε” η διαδικασία ακρόασης των φορέων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Μαξίμου

Σε μία προσπάθεια να διαχειριστούν επικοινωνιακά το σοκ, πηγές από το μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί στην αρχές του νέου έτους.
Με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού, η ευθύνη επιρρίπτεται στα κόμματα της αντιπολίτευσης:
“Μετά την χθεσινή ανεύθυνη στάση και την αποχώρηση τριών κομμάτων από τη κοινοβουλευτική διαδικασία, με την ανυπόστατη καταγγελία ότι δήθεν το νομοσχέδιο που κατατίθεται με επείγουσα διαδικασία επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει το προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν εξίσου ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Κατόπιν αυτού, ο πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε στη Σύνοδο των Προέδρων την συνέχιση της συζήτησης του νομοσχεδίου, με την κανονική διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, στην αρχή του χρόνου. Το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε”.

Επείγον

Επιχειρώντας να αιτιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο έγινε η κατάθεση του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι κατατέθηκε πριν την αξιολόγηση, προκειμένου να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην διαπραγμάτευση.
Το νομοσχέδιο – σημειώνει – δεν αποσύρεται. Αποφασίστηκε απλώς να μην προωθηθεί ως επείγον αλλά με την κανονική διαδικασία, ώστε να μην υπάρξει έδαφος για αμφισβητήσεις.
Έτσι, η συζήτησή του θα συνεχιστεί κανονικά στις αρχές του επόμενου έτους και προσδιορίζεται για τις 7 Ιανουαρίου.