Γράφει: Λαυρέντης Νεκτάριος (HealthReport.gr)
Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ευελπιστεί να προωθήσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια το υπουργείο Υγείας. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.) υπό τον Αντιπροέδρο της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη συμφωνήθηκε να προωθηθεί η πρόταση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.).
Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε επίπεδο «γειτονιάς», που θα παρέχουν ποιοτικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Επίκεντρο του ΕΣΥ θα είναι το μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας, το οποίο θα στηρίζεται:
• Στη Μονάδα Γειτονιάς την οποία θα στελεχώνει διεπιστημονική Ομάδα Υγείας, αποτελούμενη από Οικογενειακούς Γιατρούς, Νοσηλευτές και άλλα επαγγέλματα Υγείας (επισκέπτες Υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά.), με συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης και στόχο την ολιστική φροντίδα του, από την πρόληψη και την προαγωγή υγείας, έως και την αποκατάσταση.
• Στα αναβαθμισμένα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, με τα οποία θα διασυνδέονται άμεσα οι Μονάδες Γειτονιάς.
Σε πρώτη φάση, για την επόμενη διετία, στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η ανάπτυξη περίπου πενήντα Μονάδων Γειτονιάς σε επιλεγμένες αστικές περιοχές (εικοσιπέντε το 2016 και εικοσιπέντε το 2017).